75 jaar vrijheid - monument op de Dam

7 mei 2020

Deze week staat natuurlijk in het teken van 75 jaar vrijheid. Afgelopen maandag 4 mei sprak koning Willem-Alexander indrukwekkende woorden op een nagenoeg lege Dam in Amsterdam. Vanwege de Corona-maatregelen was het helaas niet mogelijk om publiek bij deze indrukwekkende bijeenkomst toe te laten.

Naast mooie woorden leverde een lege Dam echter ook hele mooie beelden op!

De prachtige panden van Amsterdam, maar vooral ook het schitterende herdenkingsmonument midden op de Dam kregen dit jaar de aandacht die ze verdienen.

 

De jaren na de bevrijding in 1945 vond jaarlijks de dodenherdenking in Amsterdam plaats bij een tijdelijk oorlogsmonument op de Dam. Van 1952 tot 1955 werd er druk gebouwd aan het huidige monument van architect J.J.P. Oud en kunstenaar J.A. Raedecker, dat op 4 mei 1956 door koningin Juliana werd onthuld.

Een deel van de schoonheid van het monument bevindt zich echter onder de grond: een stevige fundatie van de karakteristieke Franki-palen zorgt er al 65 jaar voor dat het monument een stevige basis heeft.

Franki Grondtechnieken is er trots op dat zij op deze wijze een bijdrage heeft mogen leveren aan een stukje vaderlandse geschiedenis!

Member of logo